Güven meselesini tartmak için çok yalın sorularla yola çıkılmasını tavsiye ederler. Mesela şöyle; “Küçük çocuğunuzu bir süre bakması için X kişisine teslim eder misiniz?” ya da “İleri yaştaki çocuğunuzun o kişinin yanında çalışmasını ister misiniz?..” Bu iki soru, Donald Trump için sorulursa ne çıkar dersiniz?.. Deneklerin yüzde 100’e yakını “Aman, Allah korusun!” diyeceklerdir. Çok da haksız sayılmazlar… Öyle ya; yasalarla ters düşme onda… Vergi kaçakçılığı derseniz, gani gani… Ağzı bozuk, tavrı
Deneklerin yüzde 100’e yakını “Aman, Allah korusun!” diyeceklerdir. Çok da haksız sayılmazlar…
KADEM’in düzenlediği “Yapay Zekâ ve Kadın” uluslararası zirvesinin ilk günü yarın. Vakıf konuyla ilgili etkinliklerine uzmanların sunumlarına yer verdiği webinar’larla başlamıştı. O zamandan, özellikle de kaynaklarının önyargıları nedeniyle yapay zekânın ürettiği sonuçların tüm dünyada ayrımcılığı beslediğini somut örneklerle gördüğümüzden beri, bizim de bir kulağımız bu çalışmadaydı… Ajans’tan arkadaşlar, KADEM’in Zirve öncesinde düzenlediği bilgilendirme toplantısından aktardılar; Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, “Derdimiz, daha işin başındayken ‘kadın sesinin’ yapay zekânın eğitilmesine nasıl dâhil edilebileceğini anlamak... Türkiye ve kadınlar olarak aktif biçimde karar vericiler arasında olmalıyız” demiş. Akademisyen Betül Özel Çiçek de bölgeden, ülkeden, cinsiyetten bağımsız ‘adil bir dünyada’ yaşamak isteyen herkesi ilgilendiren bu husustaki adil olmayan paradigmaları yıkmak ve yalnızca kadınlar değil, herkes için en doğrusunu inşa etmek hedefini vurgulamış. KADEM’in Zirvesi 9 Kasım’da tüm dünyadan uzman konuşmacıların katılımıyla sona erecekmiş.
Dünya çapında 28 bin çalışanıyla ajans ve danışmanlık hizmetleri veren VML’nin yayınladığı “2024 Geleceğin Alışverişçisi Raporu”na göre; tüketicilerin yüzde 47’si, ölümden sonra alışveriş yapabilme fikrine ilgi gösteriyormuş. Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde bu oran yüzde 70’e kadar çıkmış. “Ölüm sonrası tüketicilik” denen bu yaklaşımda, kişinin hayattayken alışveriş alışkanlıkları ve finansal tercihlerine göre eğitilen bir yapay zekâ temsilcisinin, kişi öldükten sonra finansal işlemler yapmaya ve alışveriş kararları almaya devam edebilmesi amaçlıyormuş. Ey kapitalizm, bari ölünce yakamızı bırak!